Briefje van Kees - Aan Özcan Akyol - Buttkicken.nl (2024)

Briefje van Kees - Aan Özcan Akyol - Buttkicken.nl (1)

Beste Eus,

Lekker makkelijk van al die mediafiguren die jou een ‘matennaaier’ noemen, nu je je vriend Matthijs van Nieuwkerk hebt laten vallen.

Eerst maakte Omroep Max-baas Jan Slagter, voor wie jij het programma ‘Sterren op het Doek’ doet, je voor leugenaar uit.

Gisteravond kreeg je er bij BNNVARA, de omroep waarvoor je ‘De Geknipte gast’ doet en een vragenrubriek bij elkaar verzint voor de papieren tv-gids, van langs.

Toen Jeroen Woe en Niels van der Laan het in het programma ‘Even tot hier’ hadden over de aandelen van de afgelopen week ontslagen Ajax-directeur Alex Kroes, zei Woe: “Dan handel je met voorkennis. Dat is een misdrijf.”

Waarop Van der Laan antwoordde: “Dat is sowieso dom, want een aandeel Ajax is nog minder waard dan de vriendschap van Eus.”

Jeetje, ook nog de omroep van Suzanne Kunzeler.

(Advertentie)

Briefje van Kees - Aan Özcan Akyol - Buttkicken.nl (2)

Da’s de vrouw die jij een pleziertje dacht te doen door te verzinnen dat er wel degelijk een écht schandalig filmpje over grensoverschrijdend gedrag van Matthijs van Nieuwkerk circuleerde tussen televisiemakers.

Matthijs van Nieuwkerk had vast wel verwacht dat er (ook) leugens over hem zouden worden verspreid, maar niet dat zijn beste vriend Eus dat zou doen – en dan ook nog bij het programma ‘Humberto’ van RTL. Want dat was nou uitgerekend de omroep die Matthijs van Nieuwkerk weer terug op de buis zou brengen.

Nu is Wilfred Genee nog je enige vriend in medialand.

En mijn broer Jan.

Ja, echt.

Ik dol je niet.

Dat weten de mensen niet, maar mijn broer Jan en jij gaan ver terug.

Een jaar of twaalf, misschien wel dertien geleden schreven jullie allebei een column voor het maandblad Men’s Health.

Toen hij een keer een column over jou schreef voor een andere titel, vond hij het uit collegiaal oogpunt wel zo netjes om je die column te mailen, vóór-ie ‘m doorstuurde naar zijn opdrachtgever. Dan kon-ie eventuele gevoeligheden nog schrappen.

(Advertentie)

Briefje van Kees - Aan Özcan Akyol - Buttkicken.nl (3)

Jij mailde hem meteen terug.

“Tof man, dankjewel!”

Mijn broer Jan stuurde de column dus door en je weet vast nog wel wat er toen gebeurde.

Jij had mijn broer Jan’s column trots doorgestuurd naar wat hij noemde “een mislukte schoolkrantredacteur uit Rijswijk” en die maakte jou wijs dat de column van mijn broer Jan helemaal niet complimenteus was.

Daarop heb jij geklaagd bij de hoofdredacteur van Men’s Health over die schandálige column van mijn broer Jan.

En die besloot dat mijn broer geen columns meer mocht schrijven voor Men’s Health (wel heel veel andere rubrieken).

Je zou verwachten dat mijn broer Jan woedend zou zijn.

Maar dat was-ie helemaal niet!

(Advertentie)

Briefje van Kees - Aan Özcan Akyol - Buttkicken.nl (4)

Weet je wat-ie zei toen zelfs ík het een rare move van jou vond om eerst heel blij te zijn met een column van mijn broer Jan en vervolgens omdat een of andere mislukte schoolkrantredacteur ‘m opjutte om achter zijn rug bij de hoofdredacteur van Men’s Health te gaan klagen?

“Keessie, laat gaan jongen. Die mislukte schoolkrantredacteur kan gewoon beter begrijpend lezen dan Eus. Natuurlijk brandde ik ‘m af in die column. Ik heb namelijk een ragfijn afgestelde antenne voor non-valeurs, neppers en ratten. Die Eus gaat het nog héél ver schoppen. En ik heb liever dat-ie zijn geld gaat verdienen met dingetjes in de media, dan dat-ie net als in zijn studententijd weer elke avond in Zwolle in de kroeg zit en bij de uitgang ruzie maakt met uitsmijters, waardoor hij ooit een keer langer dan drie dagen de cel in moet.”

Verbaasd vroeg ik mijn broer Jan: “Meen je dat nou?”

“Tuurlijk, Keessie. Het levensverhaal van een andere jongen uit Deventer gebruiken om je debuut te maken en overal de suggestie wekken dat het boek over jou gaat? Dat was slechts het begin. Je kunt zijn carrière zo uittekenen. Het kan zomaar dat hij zijn liefdevolle, hardwerkende vader voor schut zet in een tweede boek… Het kan zomaar dat hij een narcistsiche talkshowhost de idee geeft dat hij zijn allerallerbeste vriend is, om maar een plek “aan tafel” te krijgen… Het kan zomaar dat hij drie miljoen lezingen, per jaar, verzint voor scholen over “de literatuur”… Het is zelfs niet uit te sluiten dat hij een keer een roomblanke vriendin krijgt die wél kan schrijven en dat het Algemeen Dagblad hem dan als columnist aanstelt op basis van drie proefcolumns die zíj heeft getikt… De weg naar eigen tv-programma’s (“Hé, een Turk die het lekker doet bij Matthijs, kunnen we niet iets met ‘de Turkse kapper?’”) ligt dan open…”

“En dat vind jij allemaal prima?”

(Advertentie)

Briefje van Kees - Aan Özcan Akyol - Buttkicken.nl (5)

“Ja”, zei hij. “Dat heb ik geleerd van jouw schoonzus, die tevens mijn vrouw is. Thea zegt altijd: ‘Ik geloof in karma’. Nou, dat doe ik ook. Ooit valt-ie een keer ook bij de deugers door de mand. Het vervolg van zijn carrière kun je dan verder uittekenen. En bovendien: inspiratie! Tot die tijd zal Eussie altijd goed zijn voor drie, vier stukkies per jaar, waarin ik hem als oude wijze man een beetje op het rechte spoor probeer te houden.”

Mjin broer Jan vertelde trouwens ook nog dat jij hem ooit vroeg om de kampioenswedstrijd van jouw voetbalelftal in Deventer als gastscheidsrechter te fluiten.

Maar dat zal dan wel geweest zijn voor je over hem ging klagen bij de hoofdredacteur van Men’s Health.

Enfin.

Alleen Wilfred Genee dus nog over als vriend.

Koester dat, Eus!

Misschien nodigt die je zelfs wel een keer uit voor het kerstdiner bij hem thuis

Groet,

Kees Dijkgraaf

PS. Goede traditie: een cadeautje!

Briefje van Kees - Aan Özcan Akyol - Buttkicken.nl (6)
Briefje van Kees - Aan Özcan Akyol - Buttkicken.nl (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rev. Porsche Oberbrunner

Last Updated:

Views: 6596

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rev. Porsche Oberbrunner

Birthday: 1994-06-25

Address: Suite 153 582 Lubowitz Walks, Port Alfredoborough, IN 72879-2838

Phone: +128413562823324

Job: IT Strategist

Hobby: Video gaming, Basketball, Web surfing, Book restoration, Jogging, Shooting, Fishing

Introduction: My name is Rev. Porsche Oberbrunner, I am a zany, graceful, talented, witty, determined, shiny, enchanting person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.